GOUD

Oh, goud. Wat hou ik van jou.
Als je het mij vraagt, maar ik ben partijdig, is goud altijd de investering waard. Ik werk zowel met 14K als 18K. 14K bestaat uit 58,5% goud, aangevuld met een ander metaal, vaak koper of zilver. Het toevoegen van de andere materialen zorgt ervoor dat het goud sterker wordt. Het hoogste karaat gehalte, 24K (99,99%), is namelijk veel te zacht en daardoor niet geschikt om als juweel te dragen. 18K bestaat uit 75% puur goud. Standaard werk ik met 14K goud om twee redenen. Ik hou van de kleur die net iets koeler is dan het warme, diepere 18K geel. Ik merk dat de kleur daardoor bij zowat iedereen past, ook zij die zichzelf ‘niet echt een goud-type’ noemen. Een tweede voordeel van 14K versus 18K, is dat het vaak budgetvriendelijker is door het lagere percentage puur goud. Dit alles neemt niet weg dat 18K prachtig blijft. Beiden overleven generaties, wat goud al helemaal de moeite waard maakt.

Wat onderhoudtips betreft, weer een reden om van goud te houden. Goud is een heel stabiel element dat niet snel zal reageren met andere stoffen. Het behoudt voor eeuwig en altijd zijn kleur! Door het dragen, en dan spreek ik vooral over ringen, ontstaan er wel kleine krasjes na verloop van tijd en gepolijst goud kan doffer beginnen ogen (door bv. douchegel, shampoo, bodylotion, handgel,…) Het beste advies is om iedere paar maanden je juwelen in een kommetje lauwwarm water met Dreft te leggen. Na een half uurtje borstel je met een zachte tandenborstel je juweel schoon, droogwrijven doe je met een katoenen doekje en klaar! Algemeen geldt natuurlijk dat je altijd je gezond verstand moet gebruiken. Ga dus nooit gewichtheffen, Ikea-kasten in elkaar steken, rotsen beklimmen, vleugelpiano’s verhuizen,… met je kostbare juwelen aan. En vermijd chloor. Chloor is onze vriend niet.


ZILVER

Zilver is een prachtig edelmetaal dat net dat tikkeltje extra liefde nodig heeft. In tegenstelling tot goud verkleurt je zilveren juweel wel degelijk, maar het is zo gemakkelijk zelf te onderhouden. Echt zilver oxideert. Het kan geel/bruin tot zwart worden. Dit is een chemisch proces dat start door reactie op waterstofsulfide (zwavel), een stof die gewoon al voorkomt in de lucht. De oliën die jouw huid aanmaakt kunnen ook reageren met zilver. De mate waarin het zilver hier reageert, hangt af van je voeding, alcoholgebruik,… Ook zweet is iets dat de zuurgraad van je huid verhoogt. Zilver zal dus bij de ene persoon veel sneller oxideren dan bij de andere.

Qua onderhoudtips, hier is het beste advies: beter voorkomen dan genezen. Bewaar je juwelen altijd in het doosje dat je krijgt bij aankoop, zo zal het al veel langer duren voor het oxideren start. Je zilveren juwelen zomaar in een vochtige badkamer laten rondslingeren, zou niet je beste zet zijn.
Extra tip, zet deze zaken op je eerstvolgende boodschappenlijst: zilverpoetsdoekjes en baking soda. Voor gepolijste juwelen volstaat een zilverpoetsdoekje vaak al om het zilver in optimale conditie te houden. Merk je dat het toch niet voldoende zou zijn, dan is baking soda ideaal. Dit is een wit, kristalvormig poeder dat voor allerlei ‘Tante Kaat’ - klusjes gebruikt wordt. Neem een porseleinen kommetje, leg er verfrommeld zilverpapier in met matte kant naar boven, je juwelen erin, bestrooien met een koffielepeltje soda en onderdompelen in kokend water. Laat het kommetje nu een 45-tal minuten voor wat het is. Netflix & chill. Vervolgens afspoelen en afdrogen met zacht microvezeldoekje. Magic!


EDELSTENEN

Onderschat niet wat het dragen van high-end edelstenen, zoals diamant, doet met je gevoel, gemoed en zelfvertrouwen. Er overvalt je zo’n ‘Want ik ben het waard’ - vibe. Diamant, maar ook robijn en saffier bijvoorbeeld, is zo sterk en dus per definitie ‘voor altijd’. Die associatie alleen al ademt romantiek en liefde wat het krijgen of schenken ervan zo cool maakt. Mijn bescheiden mening. Ik hou ervan dicht bij primaire kleuren te blijven als ik werk met edelstenen. Rood, blauw, groen, geel. Heerlijk! Bij ringen zal ik eerder werken met edelstenen die hard genoeg zijn om dagelijks dragen aan te kunnen. Diamant is met een waarde van 10 de hardste edelsteen op de hardheidsschaal van Mohs. Saffier en robijn hebben een hardheid van 9. Edelstenen als citrien, peridoot en smaragd zal ik eerder in kettingen en oorringen gebruiken.

Juwelen met edelstenen doe je ook plezier met een badje op zijn tijd. Door huidvet, zeep en cosmeticaproducten kunnen zelfs je diamanten hun glans wat verliezen. Laat ze dus af en toe eens weken in een lauwwarm badje met wat druppels zacht afwasmiddel. Rond de zetting kan ook vuil kruipen, dus een zachte tandenborstel kan je gebruiken om langs de zetting te gaan. Ga altijd voorzichtig rond de steen. En zeker ook bij juwelen met edelstenen is gezond verstand je beste vriend:

  • Start je ochtendritueel van douchen, haar en make-up doen zonder juwelen.
    Laat ook crèmes en parfum even intrekken alvorens je juwelen gaat dragen.

  • Ga je klussen in huis, in de tuin, …: laat je kostbare ringen even uit.

  • Ga je sporten, zwemmen, naar de sauna: laat juwelen gewoon thuis.

  • Jaarlijks je juweel laten reinigen bij mij kan uiteraard altijd: in een heet, ultrasonisch badje na een verse polijstbeurt.